Till senaste kommentaren

Jag har fått målarfärg på klinker

Hej,
Jag har råkat få vattenbaserad målarfärg på klinker.
Jag har försökt använda varmt vatten och allrent och försökt skura lite försiktigt med scotch brite men det släppte inte helt.
Finns det bättre färgborttagningsmedel att ta till som kan användas på klinkerplattor?
Mvh
Christina Davidsson

Kommentarer

 • Hej Christina

  Tack för din fråga.

  Det kan vara lite trixigt at ta bort spilld färg på klinker. Mycket är beroende av hur ytan på dina plattor ser ut men även på vilken sorts typ av vattenburen färg som spillts.

  Om din färg är av vägg eller takfärgstyp så är den i troligtvis inte en alkydfärg utan akrylatbaserad produkt. Vid spill med Akrylatbaserade färger är det allra bästa att just göra som du gjort dvs testa att tvätta med varmt vatten.

  Ett tips här är att väta en tex disktrasa/Vettexduk med vatten och sedan ställa ett dricksglas alt glasburk ovanpå trasan så att fukten hålls kvar mot färgen över en längre tid.
  Då får vätan längre tid på sig att "krypa ner" under färgskiktet och på så vis agera släppmedel för att du sedan sedan med skrapa, eller annat föremål försöka peta bort den färg som sitter i tex porer osv
  Denna metod är att föredra på alla typer av klinker.

  Funkar inte detta så kan du testa att lösa akrylatfärg med T-röd/Rödsprit.
  Den löser upp alkrylatbaserad färg så att den blir mjuk och klibbig och då blir lättare att skrapa eller "peta" bort.

  Dessa två metoder fungerar dock inte så bra på alkydbaserad färg. Om du är osäker på vilken typ av färg som det målats med så brukar detta finnas utskrivet på burkens etikett.

  Är den färg som spillts av alkydoljebaserad så finns i vårt sortiment
   Färgborttagare  som här skulle kunna vara till din hjälp.

  Använder man Färgborttagare på ytor som är lite porösa eller öppna/gropiga finns alltid en viss risk att man när färgen löses upp "sprider" ut pigmentet i färgen över en större yta som då kan göra att man får en hinna som bli lite missfärgad/flammig.

  Därför rekommenderar vi att först testa de andra metoderna först och för att med dessa metoder ta bort så mycket som möjligt av den färg som sitter innan ni eventuellt går på med Färgbortagare.
  Testa först på en liten yta som kanske inte är så väl synlig först för att se hur slutresultatet blir innan ni går över till övriga ytor.
  Tänk på att färgborttagare är mycket kraftfullt och ska hanteras med försiktighet.

  Om du har fler frågor eller undrar över något i mitt svar är du välkommen åter.

  Hälsningar
  Christina


  Christina Kundcenter Beckers Färg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.