Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför finns inte gammeldags högblank lackfärg?

Vi får ibland frågor om varför "gammeldags lackfärg" inte längre finns.
Dagens snickerifärger upplevs inte riktigt lika blanka och luktar så lite nymålad färg,

Beckers Kundcenter (Uppdaterad )

Kommentarer • De lackfärger som då beskrivs är de äldre lösningsmedelsburna produkter som av miljömässiga skäl inte längre finns i vårt sortiment.

  Organiska lösningsmedel såsom lacknafta, tinner mm är skadliga för både vår natur och användare. Dessutom behöver den här typen av färg oftast kraftfulla tillsatser för att torka, tillsatser som man nu vet kan påverka kommande generationer.

  2007 infördes ett regelverk i hela EU för att minska miljöpåverkan från färg och målning.
  Regelverket reglerade hur mycket lösningsmedel som fick finnas i olika färgprodukter, dessa regler måste vi alla i branschen följa.

  För vår del så har vi sedan en lång tid tillbaks arbetat för att våra produkter ska vara miljövänliga och säkra för både användare och vår miljö.
  Detta arbete är ett ständigt pågående arbete där produktutveckling sker i mycket snabb takt.

  Utvecklingen kring vattenburna lackfärger har skett mycket snabbt, och vi har nyligen lanserat en produkt som är mycket lik de äldre snickerifärgerna.
  Mood Professional Finish  har en hårdhet och tålighet som tidigare vattenburna produkter inte uppnått, och nästan lika blank som de äldre lacknaftaburna produkterna var.
  Den doftar dock inte som de gamla produkterna

  Vi arbetar ständigt med att optimera våra produkters egenskaper och säkerställa att de är säkra att använda både för vår miljö och för oss som använder dem. Och ur allergisynpunkt eftersträvas därför att så lite doft som möjligt ska avges vid målning. Vi kan också se att många yngre inte accepterar starka dofter från färg.

  Här kan du läsa mer om vårt miljöarbete.

  Om du har fler frågor eller undrar över någonting annat kring våra produkter eller allmänt kring målning, är du välkommen åter till oss.

  Hälsningar


  Beckers Kundcenter
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Jag har målat en möbel med en gammal Beckers halvblank lackfärg (ca 20 år gammal). Den innehåller lacknafta och verkar inte ha någon miljömärkning. Jag har låtit möbeln torka i separat rum i en vecka, men den luktar fortfarande färg. När kan vi flytta in den i sovrummet utan hälsorisk?

  Tack på förhand!
  Annakarin
  Annakarin
 • Hej Anna-Karin

  Tack för din fråga.

  Om din möbel har torkat i en vecka och fortfarande luktar starkt rekommenderar vi att vänta åtminstone en vecka till innan möbeln flyttas in i sovrummet.


  Även om det fortfarande så doftar är det inte sannolikt att den mängd ämnen som avges ger uppgår i så höga halter att de är hälsoskadliga för den som är frisk och stark, men lukten kan ändå vara obehaglig i sig.

  Det kan vara svårt att sätta en garanterad tid då äldre lacknaftaburna produkter kan ha tappat lite av sin förmåga att torka och då behöver extra lång tid.

  Om färgen var 20 år gammal kan det även vara bra att kontrollera att färgen är helt genomtorr så att det inte blir märken när man lyfter/flyttar möbeln. Ofta torkar gammal färg mer långsamt än vad den gjorde då den var ny. Innan den genom torkat kan ytan vara lite mjuk och mer repkänslig

  Om personer som sover i rummet är känsliga mot dofter eller kemikalier generellt (t.ex. vid graviditet eller astma/allergi) rekommenderar vi att man vänta extra länge.

  Vi har vant oss av med lukten från lösningsmedelsburen färg, den luktar betydligt mer och under betydligt längre tid än vattenburen färg brukar lukta.

  Dels luktar själva lösningsmedlet (lacknaftan). Lösningsmedlet dunstar från färgen under torkprocessen, men doften kan sätta sig i textilier i rummet där färgen torkat.
  Dels luktar bindemedlet som är av oljetyp under sin torkprocess, och den processen kan pågå länge, vi har kunnat mäta emission efter 26 veckor.

  Hur lång tid doften hänger kvar beror på hur stort rummet är, om det är möblerat, om det finns textilier, hur mycket färg som använts och, förstås, hur välventilerat det är.

  I ett litet, instängt rum kan doften hänga kvar väldigt länge. I ett stort och luftigt rum utan textiler och stoppade möbler försvinner doften snabbast.

    Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.


  Hälsningar

  Christina Kundcenter Beckers Färg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.