Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

När blir det dags att måla om sin fasad igen?

Vi får ofta frågor kring hur länge man kan räkna att en ommålning håller.
Det kan tyckas som en enkel fråga men då alla fasader har olika förutsättningar så skiljer det även i svaret.

Här nedan förklarar vi lite kring detta.
Beckers Kundcenter

Kommentarer



 • Det är tyvärr lite svårt att sätta en ungefärlig hållbarhetstid för färg då detta är beroende av många olika faktorer.

  Förutsättningarna kan skilja väldigt mycket mellan olika fasader.
  Hur den fasad som målats är konstruerad , vilken paneltyp och tex hur många gånger den sedan tidigare målats kan vara avgörande.

  Men framför allt kan det skilja väldigt mycket mellan olika hus och hur utsatt fasaden är av vädermässigt och om det i området där fasaden står är mycket eller lite luftföroreningar osv.

  Hur kan man själv vid målningstillfället påverka hållbarhet.
  Vid målning är det viktigt att följa de rekommendationer som anges. Det är viktigt att varje varv med färg som målas uppnår den tjocklek som rekommenderas.

  Målar man tunnare än den rekommenderade mängden färg / varv slits färgen ned snabbare och fasaden ser sliten ut mycket snabbare .

  En normalutsatt fasad som målats enligt vår rekommendation och där man fått på ett tillräckligt tjockt färgskikt för varje lager så är det vanligt att den håller upp till ca 15 år. Men det kan alltså hålla ännu kanske 15-25 år på vissa fasader vilket inte är ovanligt medans andra behöver målas om tidigare beroende på de faktorer som spelar in.

  Men det finns saker som man själv kan göra för att påverka och förlänga hållbarheten på en redan målad fasad.

  En ren fasad torkar upp snabbare vid regn. En ren fasad får mindre påväxt då sporer ofta får fäste i den smuts som ansamlas på ytan.
  •  Underhållstvätta er fasad , gärna årligen så att smuts, sot och tex pollen inte fastnar på ytan. 
  • Ta bort alla eventuella växtligheter som växer intill er fasad och som då kan hindra ytan från att torka upp vid regn osv. Finn träd eller buskage som når i fasaden så sliter grenarna även sönder färgytan men även om grenaran inte direkt når i fasaden så hindrar de sol och vind att toka upp fukt från ytan.
  • Ha som rutin att varje år gå över er fasadyta och kontrollera om någon spricka eller annan skada uppstått där fukt kan tänkas komma in bakom färgfilm. Laga eventuella uppkomna skador direkt och måla på dessa med både grundfärg och täckfärg. Då minskar risk att fuktvandring in bakom färgfilm  gör att färgen släpper.


   Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar
  Beckers Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.