Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Måla om laserade fönster inomhus

Hej!
ag vill måla måla om mina fönster invändigt som är laserade med brun valnöt  när huset byggdes 1979.

Vilken grundfärg behöver jag för att måla dessa vita utan risken att det blöder eller lyser igenom och vilken täckfärg bör jag använda.

Kommentarer

 • Hej Leif

  Tack för att du ställer din fråga till oss.

  Om den tidigare behandlingen är av filmbildande lasyr så brukar det vanligtvis inte vara några större problem med att måla dessa ytor.
  Men om den behandling som gjorts var av olja istället för lasyr så kan om man har otur, olja ligga var i trät och då skapa vidhäftningsproblem.
  Vissa typer av äldre Syrabets kan ge missfärgningar som vandrar ut i färgskiktet och som kan vara svåra att spärrmåla.
  Då behöver träytorna slipas ned så den betsade alt oljade ytorna slipas bort helt innan dessa grundmålas.

  • Tvätt av ytorna  med Målartvätt för inomhusbruk.   Viktigt ! Torka även  bort alla eventuella tvättmedelsrester från tex fönsterputs och andra skurmedel. Dessa innehåller tensider som annars kan reagera med färg.
  • Slipa av ytorna. En gammal lasyr tappar över tid sin vidhäftning mot underlaget. Vi rekomederar därför att slipa bort så mycket av den som möjligt för att undvika att den i framtiden ställer till problem.
  • Grundmåla sedan hela ytan 1-2 gånger  med Panelgrund.   Har trät mycket kvistar är en strykning av vår vattenburna Kvistlack att rekommendera för dessa, antingen innan grundmålning eller mellan de olika grundfärgsvarven.
  Panelgrund har spärrande egenskaper och minskar risk av genomslag från de missfärgande ämnen som naturligt finns i trät. Grundmåla 1-2 ggr beroende på hur mycket av dessa ämnen som finns i trät.
  För att Panelgrund ska uppnå sin fulla spärrande funktion och kunna kapsla in de missfärgande ämnen som finns är torktiden mycket viktig att följa.


  ( Mood Professional finish kan inte väljas till ytor som behöver målas med Panelgrund)


    Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar  Christina Kundcenter Beckers Färg
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.