Till senaste kommentaren

Hur länge håller kulör och varför bleks fasaden?

Hej,
jag undrar gällande en kulörs hållbarhet, dvs hur länge den ser ny ut och inte sliten. Vi bor i ett rött hus som vi måste måla lite för ofta då det ser slitet ut. Underlaget är planhyvlade plattor av gran, vi bor ca 150m från Öresund. Svenskt trä som levererat träet säger att all färg kan se "dammig/mjölkig" ut, det är helt enkelt smuts/föroreningar som fastnat, mer än att själva kulören blekts bort. Vi har fasader i olika väderstreck och det finns skillnader, mer sol ger betydligt kraftigare blekning. Ett grannhus har annan typ av panel, stående och råare yta, och de har inte målat på 9 år medan vi målat två gånger... Svenskt trä säger att våra planhyvlade plattor klarar sig bättre än råare panel gällande föroreningar, men det ser inte ut så, vi upplever att vår färg slits snabbare. Går det att säga att rött är en svårare färg att hålla fräsch (röda bilar är ju ofta solblekta)? Vilken kulör/nyans har bättre hållbarhet rent kulörmässigt, går det att kategorisera kulörer från mer hållbar till mindre hållbar rent kulörmässigt? eller har ni färg med extra lång hållbarhet kulörmässigt? Vi har även ytor med stående råare panel i en ljus nyans som vi målat en gång på 20år... Som jag förstått det förlorar färgen inte sin skyddande förmåga bara för att kulören bleks, men man vill ju bo i ett fint hus rent optiskt också... Tack på förhand för er tid.
Niklas R

Kommentarer

 • Hej Niklas,
  tack för din fråga , mycket intressanta fråga .
  Jag ska försöka svara på den så utförligt som möjligt och ber om ursäkt för att svaret kan vara lite långt att läsa.

  Kulörbehållning eller över hur lång tid en fasad ser nymålad ut beror på flertalet faktorer.

  Det kan vara svårt ibland att avgöra om det är kulör som bleks eller om det är färgfilm som slits eller tappar sin glans

  Val av kulör är en del men där finns fler aspekter och även andra saker man själv kan göra för att påverka. Nedan kan du läsa mer och få lite tips på hur man själv kan påverka.

  Gällande val av kulör:
  Välj alltid kulör från utomhus kollektion/färgkarta. Dessa kulörer är av oss framtagna och kontrollerade att klara klimatet utomhus. Dock skiljer det ändå lite mellan olika utomhuskulörer och det beror på vilka pigment som krävs för att skapa kulörens utseende.

  Generellt sett kan man tänka att ju mer "sotad " och mindre kulört en kulör är mindre känslig för blekning/påverkan. Dvs att de oxidröda pigment som används vid tex faluröda kulörtoner är mindre känsliga än de mer rent röda. Gula pigment är över lag mer känsliga och gula kulörer förändras därför snabbast.
  Solens uv ljus är det som sliter allra mest på färgfilm och den faktor som är mest blekande för kulör. Därför slits oftast söderfasad ner snabbare än fasad i övriga väderstreck .

  Val av produkt att måla med
  Olika produkttyper passar till olika fasadkonstruktioner.
  Kan din fasad målas med akrylatfärg så håller akrylatfärger överlägset över tid glans och kulör stabilitet allra längst.
  Olika bindemedel påverkar glans och kulörbehållning. Vår Perfekt Fasad är den produkt som överlägset klarar detta bäst.
  https://beckers.se/produkter/utomhus/trafasad  Även dagens vattenburna oljefärger har idag en bättre förmåga att behålla kulör och glans än tidigare lösningsmedelsburna alkyder men kan inte jämföras med akrylatfärg.

  Fördelar med att hålla fasad ren över tid.
  En ren fasad ser mer nymålad ut.
  En ren fasad torkar upp snabbare och detta minskar risk för påväxt och detta i sig även minskar slitaget på färgfim och ger i längden en längre livslängd av både färgskikt och glans och kulörstabilitet.

  Vi rekommenderar att underhållstvätta sin fasad med jämna mellan rum och efter behov. Behov varierar så klart beroende var fasaden står.
  Närhet till trafik, stadsmiljö, industrier mm desto föroreningar som fäster på fasad.
  Men även andra väderpåfrestningar som piskande regn och blåst vid kust där salter ofta följer med vind behöver tagas bort. Både för att hålla fasaden vacker men även för att minska risk för att påväxt sätter sig och får fäste på din fasad.

  Vikten av att påföra rätt mängd färg vid målning är även det avgörande
  Vid all målning av fasad är det av stor vikt att uppnå full tjocklek på färgfilm. Skippar man ett varv med täckfärg minskar hållbarheten. Tunna skikt med toppfärg slits snabbare ned och när grundfärg framträder ser fasad ofta snabbt sliten och blekt ut . Det är inte alltid kulören som blekts utan färgfilm som slitits ned.

  Gällande val av fasadtyp

  Vanligtvis får man på mer färg på en yta som är "råsågad" än på planhyvlad yta och färg har en bättre vidhäftning mot en grov yta än en finsågad yta
  Smuts fäster dock lättare på en grov yta. Men här är att föredra att tvätta oftare än att välja ett planhyvlat virke ur den aspekten.

  Hoppas att detta ger er en förklaring till de skillnader ni kanske upplevt mellan olika fasader och olika kulörer.

    Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.


  Hälsningar

  Christina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.